Szeretnéd ha szép és egészséges lenne a bőröd, de nem igazodsz ki a sok reklám, gyártó, termék és hatóanyag között?

Él benned a gyanú, hogy ezzel a sok reklámmal megvezetnek, de nem tudtad még nyakon csípni, hogy hol, mikor és mivel?

Rájöttél már Te is, hogy sokkal tájékozottabbnak kellene lenned, de nincs időd utánajárni, utána olvasni, autodidakta kozmetikussá és táplálkozási szakértővé képezni magad csak azért, hogy a magad számára legmegfelelőbb arckrémet ki tudd választani?

Egy száraznak tűnő, de igencsak elgondolkoztató adattal kezdem: 1988-ban (22 évvel ezelőtt!!!) az amerikai OSHA (Occupational Safety and Health Administration) laboratóriumában végeztek egy elemzést, ahol egészségbiztonsági szempontból bevizsgálták a kozmetikumokban található 3000 leggyakrabban előforduló hatóanyagot. Az eredmény megdöbbentő:

  • 884 súlyosan mérgező,
  • 218 meddőséghez vezethet,
  • 314 biológiai elváltozásokat okozhat,
  • 146 daganatokat okozhat, és
  • 376 bőr és szemirritációkat okozhat.

A bevizsgált anyagok több mint 1/3-a káros hatást gyakorol a szervezetünkre (volt olyan összetevő, ami több káros kategóriába is bekerült). Azóta ezeket a tényeket több oldalról és többször is alátámasztották a világ több különböző laboratóriumában is, MÉGSEM TÖRTÉNT SEMMI VÁLTOZÁS!!!

Vajon miért? Miért mérgeznek minket tudatosan? Mi állhat vajon a háttérben? A válasz elég egyszerű: a profit. De ezt nem most szeretném bővebben kifejteni, előbb lássuk azt, miért is olyan veszélyesek számunkra a káros anyagokat tartalmazó kozmetikumok?

Nem közismert, viszont tudományos tény, hogy a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül. Van egy olyan mondás, hogy

“biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mintsem magunkra kenni”

Ennek az az oka, hogy az elfogyasztott táplálék egy része a kiválasztódás során kiürül a szervezetből. Ezzel szemben nagyon sok anyag, amit a krémekkel és a különböző kozmetikai anyagokkal viszünk fel a bőrünkre, a káros anyagokat olyan molekulaszerkezetben tartalmazza, hogy közvetlenül a véráramba tudnak hatolni (megdöbbentő, de nagyon sok kutatás bizonyította ezt a tényt is mégsem történt semmi). Ráadásul ilyen szempontból a bőrnyálkahártya a legaktívabb, hisz itt turbó gyorsasággal szívódik fel minden (lásd a nyelv alá való szívgyógyszerek, lázcsillapítók, görcsoldó kúpok stb.).Gondolj csak bele, mit tud művelni veled egy fogkrém, ami káros anyagot tartalmaz!!! Pl. Sodium Laureth (Lauril) Sulfate-ot, ami az egyik (általam is) legkárosabbnak tartott adalék anyag. Vagy triclosant, ami elvileg 2005 óta tiltólistás, mégis találtam még a minap is olyan fogkrémet forgalomban, amely tartalmazta ezt a káros, rákkeltő anyagot.

Mielőtt felpattannál és kiszaladnál a fürdőszobádba, hogy leellenőrizd a  kozmetikumaid hátulján található ún. INCI összetevőlistát, hogy vajon a Te fogkrémed is tartalmazza-e ennek a két anyagnak valamelyikét, várj, olvasd végig az egész tanulmányt, hiszen be fogom mutatni Neked az általam legveszélyesebbnek tartott 10 hatóanyagcsoportot. Ráérsz majd utána kimenni a fürdőszobádba…

Ha tényleg ennyi méreg van a kozmetikumokban, akkor ezt hogy-hogy engedik a hatóságok?

Visszatérve az OSHA 1988-as vizsgálatának eredményeihez, egy rövid részletet  idézek a napokban elhunyt Edward Kennedy szenátor 1997. szeptember 5-én – az akkor hivatalban lévő amerikai elnöknek, Bill Clintonnak – írt leveléből:

“… már 10 éve tudjuk, hogy kozmetikumaink minden harmadik alkotóeleme mérgező, mégsem tettünk eddig semmit …” (Kennedy szenátor hivatalos honlapján a 1997-es, szeptember havi archívumban, “Kennedy to Fight Cosmetics Regulations Changes Threatening Women” címen volt található a teljes szöveg, nemrég újraépítették a honlapot, és azóta nem találom az archívumot, sajnos). Azóta újabb 10 év telt el, de tudtommal még mindig nem tettek semmit.

Utánanéztünk annak is, hogy Európában, illetve az Európai Unióban hogyan áll ezeknek a vegyipari anyagoknak a szabályozása. Itt a REACH elnevezésű rendeletet kellett megnéznünk (az angol nyelvű oldal: Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals, 2003.10.29.), ami a 90-es évek végén, a zöld szervezeteknek a nyomása kapcsán indult. A REACH pontosan azt jelenti, hogy Vegyi Anyagok Bevizsgálása és Engedélyezése, illetve ennek az angol nyelvű rövidítése. A 90-es évek végén elindult az a rendelet tervezet, mely szerint ha kihoz egy cég valamilyen új vegyi anyagot, akkor ne a hatóságnak kelljen azt bizonyítania, hogy a hatóanyag esetleg káros, hanem az előállítónak kelljen azt bizonyítania, hogy sem az egészségre, sem a környezetre semmiféle káros hatása nincs az előállított vegyületeknek.

Nagyon érdekes végigkövetni, ahogy ez a rendelet fokozatosan vesztett az erejéből.

Több, mint 100ezer szintetikus vegyület létezik, amiről nincsenek hatásvizsgálatok! Amikor a rendeletet elkezdték formába önteni, akkor a vegyipari lobbi hatására meghoztak egy nekik megfelelő időpontot és határidőt, így az 1981, illetve az ez előtt előállított termékek eleve kikerültek a rendeletből. Így a 100ezerből kb. 30ezer vizsgálandó vegyület maradt, majd egy még további puhítással elérték azt, hogy igazán komoly vizsgálat alá csak a 100 tonna/évnél nagyobb mennyiségben előállított szintetikus anyagokra kelljen bármi nemű vizsgálatot elrendelni. Ami még nagyon érdekes, sikerült azt is elérniük, hogy gyakorlatilag az egész kozmetikai szektor kikerült a rendelet hatálya alól. Érdekes végigkövetni egy ilyen folyamatot! Elindul alulról egy társadalmi kezdeményezés és mire megszületik a rendelet, körülbelül 1200 oldal lesz, amit az európai parlament 2005 novemberben fogadott el, ez majd még megy az európai tanács elé, ami még további módosításokat eszközölhet és utána vissza a parlamenthez.

Azt szeretném ezzel érzékeltetni, hogy szembe kell néznünk mindannyiunknak azzal a ténnyel, hogy a hatóságok nem vigyáznak ránk. A mi tudatos vásárlói döntésünk és felelősségünk, hogy utána járjuk annak, hogy mik azok a veszélyforrások, amiket esetleg ki tudunk küszöbölni az életünkből.

Bár képtelenség lenne a világot vegyszerek nélkül elképzelni, de megdöbbentő a jelenleg elérhető káros vegyszerek száma és mennyisége, amelyek nap mint nap körülvesznek minket.

Több mint 30.000 vegyszert forgalmaznak ma az Európai Unióban, amelyek a levegőben, a talajban és a vízben egyaránt megtalálhatóak.

Milyen vegyszereket használunk a mindennapi életben?

Az ártalmas vegyszerek beszennyezték mind környezetünket, mind az élővilágot – a madarakat, a jegesmedvéket, a békákat, az alligátorokat és a párducokat. Több mint 300 vegyszer jelenlétét mutatták már ki az emberi szervezetben is.(!!!)

A WWF-et három vegyszertípus széleskörű használata aggasztja különösen (ők az egyik legaktívabb követelői a REACH rendelkezések szigorú betartásának). Ezek a következők:

  • a rendkívül ellenálló vegyszerek, amelyek nagyon lassan, vagy egyáltalán nem bomlanak le, ezáltal felhalmozódnak az állatok és az emberek szervezetében, különösen a táplálkozási lánc csúcsán elhelyezkedők – így az ember – szervezetében;
  • a hormonháztartást felborító kemikáliák (EDC), amelyek beavatkoznak az állatok és az emberek hormonális – és így a reprodukciós – működésébe, és
  • a karcinogének, az olyan vegyszerek, amelyek daganatos megbetegedést, szaporítószervi elváltozásokat okoznak, valamint károsítják a DNS-t.

Megdöbbentő a biztonságos használatra vonatkozó információ hiánya!

Ma a legnagyobb mennyiségben használt vegyszereknek csupán 14%-áról érhető el a biztonságos használatra vonatkozó információ.

forrás: egeszsegakademia.net /AntalVali

következő

About The Author
-