Fitoterapeutaként különböző bajokra különféle gyógytea keverékeket ajánlok. De valahogy tévhitek élnek a gyógyteákkal kapcsolatosan. Sokan azt gondolják, hogy leöntik a gyógynövényt és kész.

Ez nem így van! Vannak aranyszabályok, amelyeket érdemes betartani, mert különben nem azt a hatást éri el az ember, amit szeretne.

Íme egy kis leírás:

1., Önmagunktól egy “kotyvasszunk” otthon teát! Ez alatt azt értem, hogy különböző gyógyfüveket ne keverjünk ízlésünk szerint. Kérjük ki minden esetben szakember tanácsát. Hiszen vannak olyan gyógynövények, amelyeket áztatni szabad, másokat meg csak forrázni, avagy csak külsőleg lehet alkalmazni.

2., Nevezzünk ki egy kis kannát, a gyógyteák készítésére, illetve egy bögrét, amelyből elfogyasztjuk. Azzal, hogy mindig abban az edényben készítjük el a teánkat energiát viszünk bele. Töltetet adunk a víznek, így sokkal gyorsabban jut el az adott szervhez az információ.

3.,  Ne használjunk fém eszközöket! A gyógynövényeknek árt a fém, nem azt a hatást érjük el velük, amit szeretnénk. Érdemes a gyógyfüveket egy porcelán tartóba helyezni. Ma már lehet olyan bögréket kapni, amelyekben eleve benne van egy porcelán szűrő.

4.,  Lehetőség szerint ne vegyünk filteres, aromás teákat. Sokszor találkoztam olyan filteres gyógynövényes teákkal, amelyekben – súly szaporítás miatt – homokot raknak. Az aromák pedig csak az “élvezhető” ízt fokozzák, nincs gyógyhatásuk.

5., Ne cukrozzuk, illetve ne rakjunk a teánkba citromot. Ezek mind csökkentik a teánk hatását, akár így nem is érnek semmit. Ha mindenképpen ízesíteni akarjuk a teát, akkor mézet használjunk.

6., Szánjuk rá az időnket a teázásra. A gyógyteák akkor fejtik ki hatásukat, ha nem csak lehörpintjük a teát, hanem elkortyolgatjuk. Élvezzük a gyógynövények ízét, zamatát.

7., Ne ragadjunk le csak egy fajta teánál! Ízlelgessük, kóstolgassuk a teákat. Mint ahogy a jó borokat is válogatjuk, válogassuk meg a teáinkat is.

8.,  Legyen egy kis házipatikánk! Válogassunk össze gyógynövényeket, amelyeket többször használunk. Tároljuk kis üvegekben, ne érje napfény! Így mindig kéznél van az a növény, amire éppen szükségünk van.

9., Kérjük ki szakember tanácsát! Olykor egy egyszerű fejfájást lehet kezelni gyógynövényekkel, s nem kell a pirulákhoz fordulnunk!

10., Legvégül Teázzunk! Ne csak télen, s idényjellegűen, hanem minden évszakban. Hiszen meg van minden egyes évszak maga gyógytea keveréke. A gyógynövények lúgosítanak, segítenek a méreganyagok eltávolításában, támogatják az immunrendszert, frissítik az erek állapotot, kényeztetik a testünket-lelkünket! és még sorolhatnám, hogy milyen hatással vannak ránk a növények!

Jó Teázást mindenkinek!

About The Author
-