Számtalan fajtája ismeretes. A besztercei szilva, kékszilva, a magvaváló szilva, a ringló és a közős ős, a megvetett, de nagyon értékes mirebóna. A fajtán belül meglehetősen eltérő a gyümölcsök összetétele, hatása. Az ún. magvaváló szilva igen tápláló gyümölcs. Bőven ehetünk belőle, ahányszor csak kívánjuk, nem fog megártani. Értékes tápláléka az agynak és az idegrendszernek, mert serkentő, frissítő hatása mellett méregtelenítő szerepe is felbecsülhetetlen. A túl sok szilva azonban renyhévé teheti az izmokat. Kitűnően szárad, de sohasem szabad kemencében, sütőben szárítani, mert az értékei hő hatására elvesznek. Szellős, hűvösebb helyen, esetleg szárítóállványokon aszaljuk. A melegen szárított szilva hajlamos az aflatoxin fertőzésre, fehér, lepedékszerű gombatelepek képződnek rajta. Ez a szilva már csak alapos tisztogatás után fogyasztható, ezért inkább kerüljük el! A szilva kitűnő székletszabályozó, és a belek karbantartása miatt az ún. meghűléses betegségeknél is jó szolgálatot tesz a hurut megszüntetésével, a belek kitisztításával. Reggelente (nátha esetén) jót tesz 6-8 szem száraz aszalt szilva elrágcsálása.1-2 napon belül megtöri a makacs náthát, ha más hurutképző anyagot nem kap a szervezet napközben (tojás, tejtermék, hús). Hosszan tartó, nagy igénybevételeknél hasznos a szilva. Gyalogolásnál is segítségünkre szolgál az elemózsiás zsákban magunkkal vitt szilva vagy aszalt szilva, mert felfrissít és kitartóvá tesz bennünket. Jó hatása lehet a teljes kiőrlésű lisztbő1 és szilvából készített gombócoknak is. A főzés, párolás jelentősen csökkenti az értékét. 7 g fehérjét, 5 g zsírt, 131 g szénhidrátot; 5 g szerves sót és 5 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

A kék, vörös és sárga szilvák, melyek általában vékonyhúsúak is, és a hús erősen tapad a maghoz, kevésbé értékesek, mert erősen savasak. Fogyasztásuknál figyeljük meg, hogy jelentkezik-ekellemetlen hatásuk, s ha igen, akkor többé ne együk!

A ringlószilva kellemes, üdítő hatású, lédús gyümölcs, nem különösebben értékes, gyógyhátását a szakirodalom nem ismeri. Magas savtartalma miatt csak érett állapotban fogyasszuk, ilyenkor magas cukortartalma adja a frissítő-hatást!

8 g fehérjét, 8 g zsírt, 135 g cukrot, 5 g szerves sót és 6 g növényi rostot tartalmaz kilogrammonként.

 

forrás: nagyutazas.hu

 

About The Author
-