Ron Frickle és Mark Magidson, a Világok arca: Baraka-val egyszer már elvittek bennünket egy mozis meditációra. Szintén ez történik új filmjük esetében is. A felfedező úton, bejárjuk a Földet, meghajolunk a természet szépsége és ereje előtt. Majd szembejönnek sokszínű emberi arcok. Különbözőek, mégis azonosak. Mindegyiküket személyesen és kollektívan is összeköti egy láthatatlan gyémántszál a Születés, a Halál és az Újraszületés körforgásával, a Szamszárával.Bárhol éljenek.

A film az élet, a lét egyre mélyebb rétegeit kutatja; azokban pedig a megfoghatatlan, de mégis ott lévő és működő összekapcsolódási pontokat. A Szamszárát (Samsara) 5 éven keresztül, 5 kontinens 25 országában forgatták 70mm-es filmre. A Világok arca: Baraká-hoz hasonlóan narráció és leíró szövegek nélküli, a szavak helyett a lélegzetelállító képi világ és a zene beszél (Michael Sterns, Lisa Gerrard, Marcello de Francisci). Meg a szereplők szemei, ahogy a lelkek és a különböző országok, kontinensek tükreiként mesélnek életekről, sorsokról. Emberi nagyságról, és ami különbözővé teszi a Szamszárát a Világok arca: Baraka-tól, most gyarlóságról is. Fájó mélységekből szárnyal a film a csodák felé, és vissza.

 A Szamszára egy spirituális körutazás a világ körül, magunkban. Ahogy kint, úgy bent. Kilencven perc után ugyan a filmnek vége, de a Lét Kereke forog tovább…

 Magyarországi bemutató: 2012. december 20. (forgalmazza: ADS Service Kft.)

szerző: Sallai Zsuzsa

About The Author
-