A Szatyor Bevásárló Közösség egy informális egyesülés, amelyet néhány lelkes, környezettudatos vásárló indított útjára azzal a céllal, hogy magas minőségű -lehetőleg organikus termesztésből származó- helyi termékeket vásárolhasson, korrekt áron. A legfontosabb dolgok, amelyek összekötnek minket: személyes igény az egészséges táplálkozásra, felelősségvállalás az ökoszféra megóvása érdekében és elkötelezettség a fenntartható társadalom iránt. A fenti kihívásokra véleményünk szerint a kíméletes, hosszú távú következményekkel is számoló gazdálkodás és a közvetlen kereskedelem modellje adják a legjobb megoldást. A bio élelmiszerek előállítói az egészségünkre káros vegyszerek és eljárások kizárásával hozzájárulnak az ökológiai egyensúly fenntartásához és helyreállításához is. A közvetlen, lokális kereskedelem csökkenti a szállításból adódó környezetterhelést és erősíti a helyi közösségeket, ezenkívül nagyobb anyagi és erkölcsi támogatást jelent a termelőknek. A közvetítők hiánya ugyanis kevesebb árrést eredményez, a személyes kapcsolat pedig bizalmat és kölcsönös megbecsülést teremt.

A Szatyor olyan személyek önkéntes társulása, akik egyetértenek céljainkkal és hajlandók tenni is érte. Egyesületünket teljes mértékben közös erővel működtetjük: egyéni képességeinket és erőforrásainat figyelembe véve osztjuk el egymás közt az operatív teendőket, és minden tagunk számára szabad beleszólást bizotsítunk a minket érintő kérdésekbe. Az egyéni aktivitást és felelősségvállalást szorgalmazó munkamódszer megalapozott, stabil fejlődést tesz lehetővé, és költségeinket is segít a minimumon tartani. Emellett nagymértékben támogatja azon törekvésünket is, hogy a Szatyor ne csupán egy fogyasztói csoportosulás legyen, hanem valódi közösségé váljon. Az ösztönzés persze nem merül ki a munka megosztásában: megosztjuk egymással, ha érdekes programról hallunk, és alkalmasint együtt veszünk részt rajta. Időnként magunk is szervezünk találkozókat illetve közös kiruccanásokat: meglátogatjuk például valamelyik termelőnket, vagy elmegyünk gyümölcsöt szedni, esetleg gyógynövénygyűjtő sétát teszünk a környéken. Amellett hogy kellemesen és hasznosan töltjük időnket, alkalmunk nyílik ekkor jobban megismerni egymást, s kötetlenül beszélgetni mindarról, ami éppen akkor legjobban érdekel minket.

A Szatyorban heti rendszerességű vásárlásra van mód, amely a következőképpen történik: tagjaink a hét elején megrendelik a kívánt termékeket az interneten keresztül, és a hét közepén kapják meg azt. Központi átvevőhelyünk Budapest belvárosában, a Dohány utcában található, de lehetőség van alternatív átvéeli pontok kialakítására. Szorgalmazzuk emellett az egymás közelében lakók önszerveződő együttműködését, s bevezetés alatt áll a házhoz szállítás szolgáltatása is.

Az áruk többsége közeli településekről érkezik hozzánk, ám nem mindegyik termelő tudja megoldani a központunkba való beszállítást. Az ilyen esetekben ránk hárul a városon belüli szállítás. A tartós cikkekből állandóan raktáron van egy bizonyos mennyiség, a friss élelmiszereket pedig az átvétel napján kapjuk, ezeket kell minden alkalommal előre megrendelni.

Aki rendelést ad le, vállalja, hogy a megadott időpontban átveszi a megrendelt termékeket. Ha időben közli velünk, hogy ezt valamiért nem tudja megoldani, igyekszünk számára megfelelőbb alkalmat biztosítani. Amennyiben ez nem lehetséges, csak a következő héten tudja átvenni a megrendelt árut. Hasonlóképpen rugalmas hozzáállást kérünk tagjainktól a rendelésüket illetően, ugyanis néha előfordul, hogy nem a megrendelt mennyiségű termék érkezik a termelőtől, így a vásárló se pontosan azt kapja, amit kért.

A termékek minőségéért a termelő vállalja a felelősséget. Amennyiben a vásárló a megrendelt árut nem megfelelő minőségűnek találja, lehetősége van arra, hogy ne vegye át, és ne fizesse ki azt. A Szatyorban megtalálható termékek köre folyamatosan bővül, ahogy újabb és újabb szimpatikus gazdákkal kerülünk kapcsolatba, akik teljesíteni tudják feltételeinket (termékeik ökológiai, illetve kíméletes gazdálkodással állítják elő, azok eredetéről és összetevőiről -igény esetén- teljes körű tájékoztatást adnak, és nyitottak a személyes találkozásra). Jelentkezéseket, ajánlásokat szívesen fogadunk tagságunk körén belülről és kívülről egyaránt.

 

forrás: szatyor.org

About The Author
-